Tải bản đầy đủ - 0 (trang)
ĐỀ THI OLYMPIC 30.04 TRƯỜNG THPT CHUYÊN BẮC QUẢNG NAM – QUẢNG NAM

ĐỀ THI OLYMPIC 30.04 TRƯỜNG THPT CHUYÊN BẮC QUẢNG NAM – QUẢNG NAM

Tải bản đầy đủ - 0trang

A. firm

B. rich

C. sound

D. sturdy

10. You can buy fake designer clothes much more cheaply than the _________article.

A. exact

B. real

C. true

D. genuine

III GRAMMAR AND STRUCTURE

Choose the best option to complete the following sentences.

1. He didn’t dare to leave the house lest some _________ recognize him.

A. may

B. must

C. would

D. should

2. We saw _________ rising out of the mist.

A. an ancient, grey, stone-built house

B. an grey, ancient, stone-built house

C. an ancient, stone-built, grey house

D. a stone-built, grey, ancient, house

3. We still meet up for a drink and a chat once __________.

A. in a blue moon

B. at a time

C. in a black mood D. all the time

4. I don’t suppose you like pineapple, __________?

A. do I

B. do you

C. don’t I

D. don’t you

5. Written to be performed on a __________, Thornton Wilder’s play “ Our Town” depicts life in

a small New England community.

A. stage scenery of bare

B. scenery bare of stage

C. stage bare of scenery

D. bare of stage scenery

6. She said she would be punctual for the opening speech, ________she were late?

A. but what if

B. how about

C. and what about D. so if

7. Could you list the problems ______poor and ________countries?

A. facing/ overpopulation

B. facing/ overpopulated

C. face/ overpopulated

D. facing/ overpopulating

8. Cone’s fingerprints are _________other person.

A. different from

B. different from any

C. differ from any

D. different from those of any

9. She listened so attentively that no a word __________

A. she had missed

B. she missed

C. she didn’t

D. did she miss

10. Having been selected to preset to Association American Engineers at the International

Convention, _________.

A. the members applauded him

B. a speech had to be given by him

C. the members congratulate him

D. he gave a short acceptance speech

IV. PHRASAL VERBS AND PREPOSITIONS

Choose the word or phrase which best completes each sentences.

1. I don’t believe. You’re having me ___________.

A. with

B. on

C. off

D. about

2. It is quite clear _________down that only amateur can take part.

A. lived

B. made

C. laid

D. put



2



3. I’d just like to consult my father before I _________ myself a decision.

A. make

B. drive

C. commit

D. have

4. He laid _________ all his savings on that venture which fortunately succeed

A. aside

B. off

C. down

D. out

5. I _________quite a lot of money when my grandfather died.

A. came into

B. looked into

C. took off

D. let down

6. Becca had to pull _________ of the race when she sprained her ankle.

A. out

B. down

C. off

D. up

7. They had waited it to be a surprise but the plan didn’t come _________.

A. on

B. out

C. off

D. up

8. Learning English isn’t so difficult once you _________.

A. get down to it

B. get off it

C. get on it

D. get down with it

9. Could you please refrain _________smoking in the lecture hall?

A. from

B. back

C. to

D. with

10. Roger dabbled _________ painting for a while, but recently he has given up.

A. with

B. in

C. on

D. for

V. READING COMPREHENSION

PASSAGE 1:

Read the following passage and choose the best option to complete the blank or answer the

questions. (5 pts)

Homing pigeons are placed in a training program from about the time they are twentyeight days of age. They are taught to enter the loft through a trap and to exercise above and

around the loft, and gradually they are taken away for short distances in wicker baskets and

released. They are then expected to find their way home in the shortest possible time. In their

training flights or in actual races, the birds are taken to prearranged distant points and released to

find their way back to their own lofts. Once the birds are liberated, their owners, who are standing

by at the home lofts, anxiously watch the sky for the return of their entries. Since time is of the

essence, the speed with which the birds can be induced to enter the loft trap may make the

difference between gaining a win or a second place.

The head of a homing pigeon is comparatively small, but its brain is one quarter larger

than that of the ordinary pigeon. The homing pigeon is very intelligent and will persevere to the

point of stubbornness some have been known to fly a hundred miles off course to avoid a storm.

Some homing pigeon experts claim that this bird is gifted with a form of built-in radar that

helps it find its own loft after hours of flight, for hidden under the head feathers are two very

sensitive ears, while the sharp, prominent eyes can see great distances in daytime.

Why do homing pigeons fly home? They are not unique in this inherent skill: it is found in

most migratory birds, in bees, ants, toads, and even turtles, which have been known to travel

hundreds of miles to return to their homes. But in the animal world, the homing pigeon alone can

be trusted with its freedom and trained to carry out the missions that people demand.

1. What is the purpose of the passage?



3



A. To convince the reader to buy a homing pigeon

B. To inform the reader about homing pigeons and their training

C. To protect homing pigeons against the threat of extinction

D. To encourage the owners of homing pigeons to set the birds free

2. According to the passage, what happens to homing pigeons when they are about a month old?

A. They are kept in a trap.

B. They enter their first race

C. They begin a training program

D. They get their wings clipped and marked

3. What can be inferred when the author states that the owners “anxiously watch the sky?”

A. The owners want their pigeon to win the race.

B. The owners are sending radar signals to their pigeon.

C. The owners do not know whether the race began on time.

D. The owners do not trust the rules set down by the judge.

4. According to the passage, what is the difference between a homing pigeon and an ordinary

one?

A. The span of the swings

B. The shape of the eyes

C. The texture of the feathers

D. The size of the brain

5. Which of the following is NOT mentioned as attributes that enables a homing pigeon to return

home?

A. instinct

B. air sacs

C. sensitive ears

D. good eyes

6. The pronoun “it” in paragraph 4 refers to which of the following?

A. the build –in radar

B. the bird

C. the loft

D. the form

7. Why does the author mention bees, ants, toads, and turtles?

A. To describe some unusual kinds of pets

B. To measure distances travelled by various animals

C. To compare their home-finding abilities with those of homing pigeons.

D. To interest the reader in learning about other animals

8. Which of the following best summarizes the extract in italics?

“ Why do homing pigeon fly home? They are not unique in this inherent skill.”



4



A. Homing pigeons have the skill of flying home.

B. Homing pigeons fly home because they are unique.

C. Homing pigeons are not the only species that always finds their way home.

D. Homing pigeons are unique because they are the only species that files home.

9. Why does the author mention bees, toads, and turtles mentioned in the last paragraph?

A. As examples of animals which cannot fly.

B. As animals which live far away from their homes.

C. To illustrate animals which can find their way home by nature.

D. Because they are by nature, different from homing pigeons.

10. Which of the following is NOT TRUE about homing pigeons?

A. Their body structures does not allow them to fly for more than one hour.

B. They cannot be trained to fly far away from home.

C. Their brain is relatively small in comparison with the size of their head.

D. Their ears are hidden under their head feather.

PASSAGE 2:

Read the following passage and choose the best option to complete the blank or answer the

questions. (5 pts)

Tulips are Old World, rather than New World, plants, with the origins of the species lying

in Central Asia. They became an integral part of the gardens of the Ottoman Empire from the

sixteenth century onward, and, soon after, part of European life as well. Holland, in particular,

became famous for its cultivation of the flower.

A tenuous line marked the advance of the tulip to the New World, where it was unknown

in the wild. The first Dutch colonies in North America had been established in New Netherlands

by the Dutch West India Company in 1624, and one individual who settled in New Amsterdam

(today's Manhattan section of New York City) in 1642 described the flowers that bravely

colonized the settlers' gardens. They were the same flowers seen in Dutch still-life paintings of

the time: crown imperials, roses, carnations, and of course tulips. They flourished in Pennsylvania

too, where in 1698 William Penn received a report of John Tateham's "Great and Stately Palace”,

its garden full of tulips.

By 1760, Boston newspapers were advertising 50 different kinds of mixed tulip "roots”.

But the length of the journey between Europe and North America created many difficulties.

Thomas Hancock, an English settler, wrote thanking his plant supplier for a gift of some tulip

bulbs from England, but his letter the following year grumbled that they were all dead.

Tulips arrived in Holland, Michigan, with a later wave of early nineteenth-century Dutch

immigrants who quickly colonized the plains of Michigan. Together with many other Dutch

settlements, such as the one at Pella, Iowa, they established a regular demand for European

plants. The demand was bravely met by a new kind of tulip entrepreneur, the traveling

salesperson. One Dutchman, Hendrick Van De Schoot, spent six months in 1849 traveling



5



through the United States taking orders for tulip bulbs. While tulip bulbs were traveling from

Europe to the United States to satisfy the nostalgic longings of homesick English and Dutch

settlers, North American plants were traveling in the opposite direction. In England, the

enthusiasm for American plants was one reason why tulips dropped out of fashion in the gardens

of the rich and famous.

1. Which of the following questions does the passage mainly answer?

A. What is the difference between an Old World and a New World plant?

B. Why are tulips grown in many different parts of the world?

C. How did tulips become popular in North America?

D. Where were the first Dutch colonies in North America located?

2. The word “integral" is the closest in meaning to_________.

A. interesting

B. fundamental

C. ornamental

D. overlooked

3. The passage mentions that tulips were first found in which of the following regions?

A. Central Asia

B. Western Europe

C. India

D. North America

4. The word “flourished" is the closest in meaning to_________.

A. were discovered

B. were marked

C. combined

D. thrived

5. The author mentions tulip growing in New Netherland, Pennsylvania and Michigan in order to

illustrate how ______.

A. imported tulips were considered more valuable than locally grown tulips

B. tulips were commonly passed as gifts from one family to another

C. tulips grew progressively more popular in North America

D. attitudes toward tulips varied from one location to another

6. The word “grumbled" in paragraph 2 is closest in meaning to_________.

A. denied

B. warned

C. complained

D. explained

7. The passage mentions that one reason English and Dutch settlers planted tulips in their gardens

was that tulips__________?



6



A. were easy to grow

B. had become readily available

C. made them appear fashionable

D. reminded them of home

8. The word “grumbled" in paragraph 3 refers to_________.

A. tulips

B. plains

C. immigrants

D. plants

9. According to the passage, whicho f the following changes occurred in English gardens during

the European settlement of North America?

A. They grew in size in order to provide enough plants to export to the New World.

B. They contained a wider variety of tulips than ever before.

C. The contained many new types of North America plants.

D. The decreased in size on the estates of wealthy people.

10. The passage mentions which of the following as a problem associated with the importation of

tulips into North America?

A. They were no longer fashionable by the time they arrived.

B. They often failed to survive the journey.

C. Orders often took six months or longer to fill

D. Settlers knew little about how to cultivate them.

GUIDED CLOZE 1:

Read the text below and decide which answer best fits each space.

OWING A PET

The joys and tribulations of being a pet owner ! During our lifetime most of us have some

experience of either owning a pet or being (1)__________ close contact with someone who does.

Is there such a thing as “the ideal pet” ? If so, what characterizes the ideal pet?

Various(2)__________influence one's choice of pet, from your reasons for getting a pet to your

lifestyle. For example, although quite a few pets are relatively cheap to buy, the cost of (3)____

can be considerable. Everything must be (4 )_____ into account, from food and bedding, to

vaccinations and veterinary bills. You must be prepared to (5)__________time on your pet, which

involves shopping for it, cleaning and feeding it. Pets can be demanding and a big responsibility.

Are you prepared to exercise and (6)______ an animal or do you prefer a more independent pet?

How much spare room do you have? Is it right to lock an energetic animal into a (7)____ space?

Do you live near a busy road which may threaten the life of your pet? Pets (8)__________ as

turtles and goldfish can be cheap and convenient, but if you prefer affectionate pets, a friendly cat

or dog would be more (9)____ People get pets for a number of reasons, for company, security or



7



to teach responsibility to children. Pets can be affectionate and loyal and an excellent source of

company as long as you know what pet ()__________you and your lifestyle.

1. A. near

B. close

C. narrow

D. tight

2. A. facets

B. elements

C. factors

D. points

3. A. upkeep

B. maintenance

C. upbringing

D. raising

4. A. considering

B. held

C. taken

D. kept

5. A. take

B. waste

C. occupy

D. spend

6. A. household

B. housetrain

C. housekeep

D. housework

7. A. confined

B. detained

C. reduced

D. closed

8. A. so

B. for

C. much

D. such

9. A. suited

B. appropriate

C. likely

D. good

10. A. fits

B. matches

C. suits

D. goes with

PASSAGE 2:

In the US, industries that generate hazardous wastes want to dispose of them as cheaply as

possible. Private companies hired to dispose of this waste compete with each other to offer the

lowest prices to these industries. The government does not get involved, beyond setting minimum

safety standards. Unfortunately, the (1) …… of companies that generate and dispose of waste is

to save money, (2) … … to guarantee safety. These companies usually send waste to landfills

because this is cheaper than recycling or incineration. Disposal firms who want to increase their

business must cut corners to lower costs and (3) … ….customers. At the same time, relatively (4)

….…. is done to reduce the volume of waste generated, because disposal cost (5) … ….relatively

modest. Things are different in Denmark. There the government (6) ….… in the waste disposal

process beginning (7) …… the front end. Together with industry, the government formed a

corporation to establish and (8) … …. waste disposal facilities. This company, called

Kommunichem, has a (9) ……… on waste disposal. Generators of hazardous waste (10)

……..ship their waste to one of Kommunichem’s disposal facilities. In this system, there is no

price competition in the waste disposal business.

1. A. solution

B. license

C. importance

D. goal

2. A. not

B. just

C. besides

D. something

3. A. survive

B. efficient

C. gain

D. prosper

4. A. more

B. this

C. recycling

D. little

5. A. still

B. have

C. remain

D. cheap

6. A. interferes

B. participate

C. involved

D. control

7. A. to

B. by

C. of

D. at

8. A. operate

B. found

C. prepare

D. generate

9. A. power

B. profit

C. monopoly

D. responsibility

10. A. help

B. disposal

C. take

D. must

B. WRITTEN TEST



8



I. OPEN CLOZE TEST. Fill each blank with ONE word (20 pts)

CLOZE TEST 1: A NEW CURE FOR A SLEEPING DISORDER

People are becoming increasingly aware of a medical condition known as narcolepsy,

which causes sufferers to fall asleep anywhere at any time of a day. It is not just (1)_________

own safety (2)_________ is at risk. One man, who worked as a builder, fell asleep at the top of a

ladder and could easily have fallen and killed both (3)_________ and anyone passing by.

For years, (4)_________ had any idea what caused narcolepsy, and nearly that sufferers

were given drugs which had serious side effects. Recently, however, researchers at Stanford

University and the University of Texas have come to the/a conclusion that the problem is

(5)_________ to an insufficient quantity of a chemical called orexin in the brain. (6)_________

this discovery has led to is the development of a new drug which appears to have (7)_________

side effects at all.

Neither group of researchers has been slow to realize the potential of (8)_________ a drug.

Not only would it help narcoleptics, but it could be used to help certain groups of workers,

(9)_________ surgeons and soldiers, to stay awake. The very latest trials, carried by on a group

of young volunteers, have even shown that, (10)_________ addition, the drug can improve many

other aspects of mental functioning, including memory.

CLOZE TEST 2: THE CULT OF CELEBRITY

Once children had ambitions to be doctors, explorers, sportsmen, artists or scientists. Now,

taking their lead from TV, they just “want to be famous”. Fame is no (1) ______ a reward for

gallant service or great, perhaps even selfless endeavor. It is an end in (2) ______ , and the

sooner it can be achieved, the sooner the lonely bedroom mirror can be replaced by the TV

camera and flash gun, the (3) ______ . Celebrity is the profession (4) ______ the moment , a

vainglorious vacation which, like some 18th -century royal court, seems to exist largely so that

the rest of us might watch and be amazed (5) ______ its members live out their lives in public,

like self-regarding members of some glittering soap opera.

Today, almost (6) ______ can be famous. Never has fame been more democratic, more

ordinary, more achievable. (7) ______ wonder it’ s a modern ambition. It’s easy to see why

people crave celebrity, why generations reared on the instant fame offered by television want to

step out of the limousine (8) ______ the flashlights bouncing around them. Who doesn’t want to

be the centre of attention at some time in their lives?

Modern celebrity, peopled by (9) ______ largely vain and vacuous, fills a need in our

lives. It peoples talks shows, sells goods and newspapers and rewards the famous for — well,

(10) ______ famous.

II WORD FORMATION (Trang 85)



9



PART 1: Complete each sentence, using the correct form of the word in parentheses.

1. The stray dog spent his days following tourists hoping to ________ one of them. (FRIEND)

2. Low income and little administrative support make teachers ________ with their profession.

(HEART)

3.The best way to solve this dispute is to find a neutral ________ third party and follow his or her

suggestions. (INTEREST)

4. You have been ________ important to the success of this company. I do not know what I would

have done without out. (MEASURE)

5. His performance in the match today ________ his reputation as a great player. (LIE)

6. His behavior in his father’s presence caused his ________ and his sister ended up in inheriting

the whole family fortune (INHERIT)

7.The rocks appear to be stationary but in the high winds that whip across this desert landscape,

they are in reality moving ________ . (PERCEIVE)

8. Are you sure the ________ is working properly on this truck? It must have done more than

twenty thousand. (MILE)

9. After the cup final, the ________ team bussed back to the hotel parading the cup as they went

(TRIUMPH)

10. Our local newspaper is often full of stories that are hardly ________, but they need to fill the

pages somehow. (NEWS)

PART 2: Complete the passage with appropriate forms from the words given in the box.

RING

OBSERVE



DETECTION

FRONT

POLAR

TELL

INSPIRE COMPASS

CALL

BOGGLE



Astronomers have a reputation for bringing us (1) _________discoveries: new planets,

exploding stars, galaxies on the edge of the known Universe. But now they are on the trail of

most (2)_________ finding of all: evidence for a whole new universe beyond your own.

For millennia, philosophers have insisted that everything we see is part of the (3)

_________totality called the Universe. Since the discovery of cosmic expansion around a century

ago, astronomers believed there must be a final (4) _________), an ultimate barrier beyond which

objects were receding so fast their light would simply never reach us. According to the latest

theories of the forces that rule the cosmos, what has been regarded as the Universe may in fact

just be one of an infinite number making up something far grander: the true universe – or

Multiverse.

The theories state that our Universe is just one of the “bubble universes” constantly

budding off one another, and inflating after their own Big Bang. Each bubble universe could be

radically different from our own with its own set of fundamental forces and types of sub-atomic

particles. Even so, they may be able to affect our Universe, with (5) _________consequences.

Theory predicts that if our Universe is stuck by one of its cosmic neighbor, the energy of the



10



impact would leave a faint (6) _________pattern in the Cosmic Microwave Background. The

orbiting space (7) _________Planck maps the intensity and (8) _________of the CMB radiation

left over from the Big Bang, looking for (9) _________signs of a collision between our Universe

and others. Theorists speculate that different bubbles universes may be also connected by (10)

_________ “space-time wormholes”.

III ERROR CORRECTION: (page 86)

The following passage contains 10 errors. Identify and correct them.

Stretched for several thousand kilometres from the east coast of the country to Gobi

Desert, the Great Wall of China is said to be the only man-made structure visibly from outer

space. The oldest section was begun in 221 BC, using soldier and local people, as well as

intellectuals who had been sentenced to forced labour on the repressive Qin dynasty. No

surprisingly, the layer of compacted earth used to construct the wall soon began crumble, and it

was left to the later Han dynasty to restore and add to it.

By now the wall had evolved from a mere defence system for keeping out marauding

tribes into a safe haven which trade could flourish, and bustling market towns sprang up at the

many busy gates. Although the ornate and imposing structure with which we are familiar from

photographs was not added until the fourteen century by Ming, using advanced brick-building

technology. It was he who joins the three separate walls to create this truly impressive feat of

construction

IV SENTENCE TRANSFORMATION:

Rewrite the following sentences with the words given or beginning in such a way that their

meanings remain unchanged. (20 pts)

1. It’s possible that the last person to leave didn’t lock the door.

 The last person _________________________________________ .

2. The response to our appeal was so great that we had to take on more staff.

 Such _________________________________________ .

3. I will only be satisfied if the manager apologies fully

 Nothing short _________________________________________ .

4. It is essential that you tell us everything.

 It is of the _________________________________________ .

5. Her arrival was completely unexpected.

 She took it _________________________________________ .

6.It’s much easier than everyone makes out (NOTHING)

7. This should be returned to the sender of this letter as soon as possible (UNDERSIGNED)

 Please _________________________________________ .

8. The police need to establish the vehicle’s precise speed at the moment of impact (FAST)



11



9. Any correspondence from the Canberra office must be dealt with before other matters

(PRIORITY)

 _________________________________________ .

10. Don’t panic about something so trivial (MOUNTAIN)

_________________________________________ .

ĐÁP ÁN

I.

1. A

6.C



2. D

7.A



3. B

8.C



4. D

9.D



5. B

10.B



II.

1.B

6.B



2.C

7.C



3.B

8.B



4.A

9.C



5.C

10.D



III.

1.D

6.A



2.A

7.B



3.A

8.D



4.B

9.D



5.C

10.D



IV

1.B

6.A



2.C

7.C



3.C

8.A



4.D

9.A



5.A

10.B



V

Passage 1

1.B

6.B



2.C

7.C



3.A

8.C



4.D

9.C



5.B

10.C



2.B

7.D



3.A

8.C



4.D

9.C



5.C

10.B



V GUIDED CLOZE TEST

CLOZE TEST 1

1.B

2.C

6.B

7.A



3.A

8.D



4.C

9.B



5.D

10.C



CLOZE TEST 2

1.D



3.C



4.D



5.C



Passage 2:

1.C

6.C



2.A



12



Tài liệu bạn tìm kiếm đã sẵn sàng tải về

ĐỀ THI OLYMPIC 30.04 TRƯỜNG THPT CHUYÊN BẮC QUẢNG NAM – QUẢNG NAM

Tải bản đầy đủ ngay(0 tr)

×